In memoriam John Grein

icoon-brokwagters-rood

In de nacht van 23 op 24 april 2020 is John Grein overleden. Hij is slechts 57 jaar oud mogen worden. John, als Brökwagter geboren en altijd woonachtig geweest op Boshoven, was een bekend figuur en niet alleen op Boshoven.

Als zelfstandig schilder heeft hij menige woning van een nieuwe lik verf voorzien. Hij was daarnaast ook zeer bekend in de vastelaovendjwereld. Hij hield van vastelaovendjmuziek en was lid van de Schoeënwaerblaozers, waar hij (schuif)trombone speelde. Met dat instrument heeft hij ook enkele jaren meegespeeld in de boerenkapel.

Medio jaren negentig was hij adjudant bij de Schäöpkes van het Groenewoud. Daarna werd hij (zang) artiest bij de Bonte Avond op Boshoven. Hier heeft hij tot en met 2015 geschitterd in diverse rollen, van Pavarotti, Elfje Twelfje, een Griekse God tot een gangster. Hij was het allemaal en zong zijn liedjes. John ademde vastelaovendj en hij wás bônte aovendj.

In 2007 vormde John, samen met Ciska Barents, het boerenbruidspaar van de Brökwagters om in 2008 als prins John I over Boshoven te gaan regeren. Hij had de orde van ’t Striêk Pötje ingesteld en zijn devies luidde: “Mien trepke heb ich thoês laote staon, um uch deze vastelaovendj veûr te moge gaon”. John heeft er destijds, samen met zijn gevolg, een geweldig vastelaovendjsfieëst van gemaakt. Bij zijn ontgroening als oud-prins, bij het kazerneterrein van de KMS, heeft John, met zijn prestaties op de hindernisbaan en in het zwembad, veel respect afgedwongen bij zijn collega-oud-prinsen. De ontgroening van John is daarna, qua zwaarte, nooit meer overtroffen.

John was een fijne en plezierige man, hij had leuke pretoogjes, lachte vaak en maakte altijd grappen. Ook in moeilijke tijden bleef hij optimistisch. Zijn glas was altijd halfvol. Hij heeft veel mensen vermaakt en heeft veel betekend voor de Boshovense vastelaovendj. Voor zijn verdiensten is hij ook de nodige keren onderscheiden.

De laatste jaren werd zijn gezondheid stilaan minder, maar als het even kon was John toch aanwezig bij een vastelaovendjactiviteit. Hij zat dan rustig op een kruk te genieten van alles wat om hem heen gebeurde. Totdat deze kruk voor altijd leeg bleef… Vanwege de coronacrisis is er op een speciale wijze afscheid van John genomen. In de straten van Boshoven werd door een groot aantal mensen een erehaag voor John gevormd en een laatste groet aan hem gebracht.

Een mooier afscheid had John, man van het volk, zich niet kunnen wensen…

De Brökwagters van Bosseve

icoon-brokwagters-rood