Popelende prinsen in plaats van D’n Aáftrap

icoon-brokwagters-rood

In plaats van de collectieve opening van de Weerter vastelaovendj presenteren verschillende verenigingen komend seizoen hun hoogheden al rond de 11e van de 11e. D’n Aáftrap, de gezamenlijke opening van de lokale vastelaovendj, gaat daarom niet door.

11e van de 11e
Twee jaar zonder prinsen heeft flink invloed op de lokale vastelaovendj gehad. Het eerste coronajaar was het voor iedereen duidelijk, maar voor seizoen 2022 stond menig trotse hoogheid in de startblokken, om vervolgens op het laatste moment te horen dat ze toch nog een jaar moesten wachten. Om hen het optimale seizoen te bieden en het jaartal van bedoeling te geven hebben de verenigingen achter D’n Aáftrap ervoor gekozen het openingsevenement niet door te laten gaan, maar in plaats daarvan tijdens het weekend van de 11e van de 11e hun prinsen uit te roepen. De uitroeping van carnavalsprinsen in november is voor Weert uniek.

D’n Aáftrap als gezamenlijke opening is een samenwerking van diverse lokale verenigingen, waaronder VV de Vêrkusköp van Weert-Zuid, VV de Brökwagters van Boshoven en VV de Schäöpkes van Groenewoud. Het evenement vond vooralsnog alleen in 2019 als opening van seizoen 2020 plaats en heeft vanwege coronamaatregelen daarna niet meer plaatsgevonden.

Prinsenuitroepingen in november
VV de Brökwagters, VV de Vêrkusköp en VV de Schäöpkes vieren elk de eigen uitroeping. Bewust niet allemaal op dezelfde dag, zodat liefhebbers de ruimte krijgen de activiteiten te bezoeken. Op vrijdag 11 november onthullen de Vêrkusköp hun prins. De hoogheid van de Brökwagters wordt zaterdag 12 november uitgeroepen. Hun jeugdige hoogheden worden wel zoals gebruikelijk in januari uitgeroepen. De Schäöpkes roepen hun beide hoogheden uit tijdens het Schäöpkes/Lemkesbâl op zaterdag 26 november. Meer informatie volgt op later moment via eigen kanalen van de verenigingen.

Brokwagters 2023
icoon-brokwagters-rood