Brökwagterskapel

icoon-brokwagters-rood

De Brökwagterskapel bestaat reeds sinds 1964 en speelt een gevarieerd repertoire (van vastelaovendj tot de bekende hit “Engelbewaarder”

Ons blaaskapel heeft een ledenaantal van 20 en repeteren op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Café Don Bosco

Blaaskapel Weert

Historie Brökwagterskapel

Het eerste jaar trok de raad van elf (eigenlijk maar zeven) erop uit zonder muzikale ondersteuning. Als oplossing daarvoor werd bijvoorbeeld bij "Spijk" of "Seerden" aan de accordeonist van het aanwezige orkest gevraagd een deuntje te spelen. De raad van elf vond dit eigenlijk te mager en er werd gezocht naar andere mogelijkheden.

Louis van Deursen

Een van de leden van de raad van elf vroeg in 1964 Louis van Deursen (muzikant uit Budel-Dorplein) of hij niet een kapel kon oprichten. Louis voelde daar wel iets voor en hij vond enkele leden van de schutterij bereid om muziek te komen maken met als gevolg de oprichting van de Boerenkapel van de Brökwagters. Louis nam zijn taak als leider serieus. Met steun vanuit Dorplein en een flink pak bladmuziek kwam hij zeven weken voor de carnaval naar Boshoven, in de veronderstelling dat hij met "echte" muzikanten te maken zou krijgen. Het bestuur had immers ja gezegd toen hij vroeg of ze muziek konden lezen. Dit laatste konden ze echter niet. Het waren "gehoorblazers", met andere woorden: spelen op gevoel en gehoor maar dan geen noot kunnen lezen! Dat begin kostte Louis dus veel bloed, zweet en tranen.

Begonnen werd met een paar trompetten, een dwarsfluit, twee trommen en een dikke trom. Voor de boeren van de kapel was het belangrijk dat er veel herrie werd gemaakt en dat gebeurde dan ook naast de hele nummers (waaronder de Boerinnekesdans) die ze echt konden spelen.

1970

De Boerenkapel in vroegere tijden

CD "Vör Louis"Na de carnavalsdagen verdwenen de instrumenten op zolder, om na de Weerter Kermis weer op de repetitie te voorschijn te komen, compleet met spinnenwebben en confetti van het jaar daarvoor.

Met een stuk gezond doorzettingsvermogen heeft Louis toch voor de nodige veranderingen kunnen zorgen. Hier en daar werden 2e-hands instrumenten gekocht en langzaamaan leerden de Boeren ook vanaf papier te blazen. Ook maakte na jaren de traditionele boerenkiel plaats voor een echt hesje met "nondedjuke". Ook tijden de kroegentocht op carnavalsmaandag zijn de eigen uitdossingen altijd erg origineel. Wat echter na al deze jaren is gebleven (naast de functionaliteit van de Kapel), is de gezelligheid samen met het rijkelijk vloeiend bier.

In 2008 werdt ter gelegenheid van het 4X11 jarig bestaan van de kapel de CD "Vör Louis" opgenomen en ontving Louis van Deursen tijdens het jubileumfeest een Lintje uit handen van de Burgemeester van Cranendonck. In 2009 naam de dochter van Louis (Margriet Op den Buijsch) het roer van haar vader over. De Brökwagterskapel bestaat anno 2014/2015 uit 20 actieve muzikanten.

icoon-brokwagters-rood